Sidst opdateret: 2024-08-16

robots.txt

Robots.txt er en tekstfil, som placeres på en hjemmeside for at give instruktioner til søgemaskiners webcrawlere (som f.eks. Googles robotter) om, hvilke dele af websitet de må og ikke må indeksere eller besøge. Dette gør det muligt for ejeren af hjemmesiden at kontrollere, hvordan deres side bliver opfanget og vist på søgemaskineresultatsider.

Hvad Består Robots.txt Af?

En robots.txt fil indeholder typisk en række kommandoer som “User-agent”, “Disallow”, “Allow” og “Sitemap”. Disse kommandoer specificerer, hvilke crawlere der skal følge instruktionerne, hvilke sider de ikke må besøge, hvilke sider de gerne må besøge trods en generel ‘Disallow’, og hvor man kan finde sitemap-filen, som giver en mere detaljeret vejledning om sidens struktur.

Sådan Fungerer Robots.txt

Når en søgemaskines crawler besøger en hjemmeside, søger den først efter en robots.txt fil i roden af domænet. Hvis den finder filen, vil den læse den og overholde de instruktioner, som ejeren af websitet har angivet. For eksempel, hvis en side er markeret som ‘Disallow’, vil crawlere undgå at indeksere den, hvilket betyder, at den ikke vises i søgemaskinens resultater.

Hvorfor Bruge Robots.txt?

Der er flere grunde til at bruge en robots.txt fil. For det første kan det hjælpe med at undgå overbelastning af serveren ved at begrænse adgangen til ressourcetunge sider. For det andet kan det beskytte følsomme oplysninger fra at blive indekseret. For det tredje kan det hjælpe med SEO ved at sikre, at søgemaskiner fokuserer på de mest relevante sider på dit website.

Fejl og Begrænsninger

Det er vigtigt at forstå, at mens en robots.txt fil kan begrænse adgangen til bestemte sider eller sektioner, er det ikke en absolut sikkerhedsforanstaltning. Søgemaskinerespekterer typisk disse anvisninger, men der kan være andre typer crawlere, som ignorerer dem. Derfor bør følsomme data ikke beskyttes alene med en robots.txt fil.

Eksempler På Robots.txt

Her er et simpelt eksempel på, hvordan en robots.txt fil kunne se ud:

User-agent: *
Disallow: /private/
Allow: /public/
Sitemap: http://www.ditwebsite.com/sitemap.xml

I dette eksempel vil alle webcrawlere (‘User-agent: *’) blive forhindret i at besøge ‘/private/’-området på sitet, men de får lov til at se ‘/public/’-området. Derudover får de en vejledning til sitets sitemap.

FAQ

  1. Hvad er robots.txt?
    Robots.txt er en tekstfil på en hjemmeside, der giver instruktioner til webcrawlere om, hvilke dele af sitet de må og ikke må indeksere eller besøge.
  2. Kan robots.txt beskytte mine følsomme data?
    Nej, robots.txt kan forhindre søgemaskiner i at indeksere visse sider, men det er ikke en sikkerhedsforanstaltning. Følsomme data bør beskyttes på andre måder.
  3. Hvordan skriver man en robots.txt fil?
    En robots.txt fil indeholder typisk kommandoer som “User-agent”, “Disallow”, “Allow” og “Sitemap” for at styre crawleradfærd. En simpel fil kunne f.eks. se sådan ud:
    User-agent: *
    Disallow: /private/
    Allow: /public/
    Sitemap: http://www.ditwebsite.com/sitemap.xml

Indhold

ER I KLAR TIL AT SKALERE?

Lad os tage en uforpligtende samtale om jeres case, og hvordan vi bedst muligt kan skalere jeres forretning.

ANDRE LÆSTE OGSÅ