Sidst opdateret: 2024-08-16

ftp

FTP står for File Transfer Protocol og er en metode, der bruges til at overføre filer mellem computere på et netværk, som typisk er internettet. Det er et af de ældste protokoller til filoverførsel og er meget udbredt blandt webudviklere og systemadministratorer for at uploade eller hente filer fra en server.

Hvordan FTP virker

FTP arbejder ved hjælp af en klient-server model. Du har en FTP-klient, som er et program, der etablerer forbindelse til en FTP-server. Når forbindelsen er etableret, kan du uploade, downloade, omdøbe, slette og flytte filer på serveren. Det kræver typisk brugernavn og adgangskode for at få adgang til serveren, men det kan også sættes op til at tillade anonym adgang.

Typer af FTP

Der findes flere typer af FTP, herunder Standard FTP, FTPS (FTP Secure), og SFTP (SSH File Transfer Protocol). Mens standard FTP ikke er krypteret, tilbyder FTPS og SFTP sikre måder at overføre filer ved at bruge kryptering. FTPS benytter SSL/TLS til sikkerhed, mens SFTP bruger SSH-protokollen.

Fordele ved at bruge FTP

En af de store fordele ved at bruge FTP er, at det er meget enkelt og effektivt til at overføre store mængder data. Det er også en velprøvet teknologi, der har eksisteret i mange år og derfor er robust og stabil. FTP kan automatiseres ved hjælp af scripts, hvilket gør det nemt at håndtere regelmæssige filoverførsler.

Ulemper ved at bruge FTP

En af de største ulemper ved traditionel FTP er manglen på sikkerhed, fordi data, brugernavne og adgangskoder sendes i klar tekst. Dette kan gøre det let for angribere at opsnappe informationen. Derfor er det ofte anbefalet at bruge sikre versioner som FTPS eller SFTP, især når du arbejder med følsomme data.

Hvordan sætter man FTP op?

Opsætning af FTP involverer installation af en FTP-server på den maskine, du vil have adgang til, og en FTP-klient på den maskine, du overfører filer fra eller til. Mange webhosts tilbyder FTP-adgang som en del af deres tjenester, og der findes mange forskellige klienter, både gratis og kommercielle, såsom FileZilla, WinSCP, og Cyberduck.

FAQ

Hvad er FTP?
FTP står for File Transfer Protocol og er en metode til at overføre filer mellem computere på et netværk.

Hvad er forskellen mellem FTP og SFTP?
FTP er ikke krypteret, mens SFTP bruger kryptering via SSH-protokollen for at sikre filoverførsler.

Hvordan bruges FTP til at overføre filer?
FTP bruges ved at installere en FTP-klient, der forbindes til en FTP-server, hvor du derefter kan uploade, downloade, omdøbe og flytte filer ved brug af brugeroplysninger som brugernavn og adgangskode.

Indhold

ER I KLAR TIL AT SKALERE?

Lad os tage en uforpligtende samtale om jeres case, og hvordan vi bedst muligt kan skalere jeres forretning.

ANDRE LÆSTE OGSÅ